Skip links

Sıkça Sorulan Sorular

Androjenik tip saç dökülmesi görülen ( yaşa, hormonlara ve ailesel kalıtıma bağlı ) erkekler, saç ekiminin en sık uygulandığı hasta grubudur. Bu nedenle erkeklerde en sık görülen estetik müdahale saç ekimidir. Ayrıca, yanık sonrası saç veya kaşında çıplak alan oluşanlar; daha önce ekim yaptırmış ama memnun kalmamış olanlar; geçirdiği yüz germe ameliyatı sonrası kısmen saçsız alanı oluşmuş kişiler; bazı hastalıklara bağlı kısmen saçsız alanı olanlar ve bayan tipi saç dökülmesi görülenler saç ekibine aday hasta grubudur.

Saç ekimi konusunda eğitim almış uzman sağlık personelleri tarafından yapılmalıdır.

Saç ekimi cerrahi bir işlemdir ve oluşabilecek komplikasyonlara karşı hastane ortamında yapılmalıdır.

Görüşme sırasında; saç analizi, dökülme tipi, verici alan kontrolleri ekip tarafından yapılacak ve uygun olmadığınıza karar verilecektir. Ense bölgesinde sağlıklı saça sahip olan kişilerin saç ektirmemesi için hiçbir neden yoktur.

İhtiyaç olan saç miktarı, hekim tarafından uygulanacak saç analizi ile belirlenir. Dökülme tipi belirlendikten sonra dökülmesi muhtemel alanlara da sıklaştırma işlemi uygulanabilir. Tek seansın yeterli olmadığı durumlarda, en iyi sonuçlara genellikle ikinci seans sonrası kavuşulmaktadır.

İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun % 50’ sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda kişiye uygulanacak en etkilli tedavi, saç ekimidir.

Saç ekimi 4 – 8 saat kadar sürer. Saç ekimi sonrasında kişi, iş ve sosyal çevresinde bu işlemin bilinmesini istemiyorsa yaklaşık 10 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Eğer bu tür endişesi yoksa 1 gün içinde günlük hayatına dönebilir.

İşlem sonrasında ekim alanında kırmızı kabuklanmalar görülür. Günde bir kez başınızı yıkayarak bunu önleyebilirsiniz. 9-10 gün içinde kabuklar tamamen dökülür. Kabuklarla birlikte ekilen saçlar da dökülür. Böylece 10 ila 15 gün içinde hasta ekim öncesi görünümüne döner.

Daha sonra bir ay kadar görünümünde değişiklik olmaz. Yeni saçlar 2 ay sonra çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 3 ve 4. aylarda görülür. Sonraki dönemlerde saçların tamamının çıkması bazen 7-8 ayı bulmaktadır. Kişinin saç ekiminden sonra beslenmesi ve özellikle psikolojik durumu saçların çıkması açısından ciddi önem arz etmektedir.

Bu işlem tamamen lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşlem sonrası dönemde de sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.

Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seansı gerektirebilir.

Ekimin sonucu tamamen tekniğe bağlıdır. Ekim esnasında kullanılan greftlerin büyüklüğü ve yönleri sonucu belirler. Greftler, foliküler ünite adı verilen saçın doğal çıkış şekline uygun büyüklükte ve yönlerde yerleştirildiğinde saç ekimi son derece doğal bir sonuç verir.

Bu konudaki en yeni teknik FUE (Follicular Unit Extraction) adı verilen, saçların verici bölgeden tek tek mikromotor ile alınarak, açıklık olan bölgeye, iz bırakmayan lateral slit ile kanal açıldıktan sonra yerleştirilmesi işlemidir.

Şu anda erkek tipi saç dökülmesindeki en etkili tedavi şekli saç ekimidir. Halen saç klonlaması üzerinde çalışmalar devam etmekle birlikte henüz elde edilen bir sonuç yoktur. Eğer bu başarılırsa saçlı deriden alınacak birkaç saç folikülü, laboratuvar ortamında çoğaltılarak kişinin ne kadar saça ihtiyacı var ise saçsız alana o kadar saç ekimi yapmak mümkün olabilecektir.

This website uses cookies to improve your web experience.